Avukatların İnsan Psikolojisini Anlamada Faydalanabileceği Kanallar | GÜNCE

Avukatların İnsan Psikolojisini Anlamada Faydalanabileceği Kanallar

  Avukatların İnsan Psikolojisini Anlamada Faydalanabileceği Kanallar | GÜNCE

ANA SAYFA GÜNCE blog ok BLOG GÜNCE blog ok AVUKATLARIN İNSAN PSİKOLOJİSİNİ ANLAMADA FAYDALANABİLECEĞİ KANALLAR

28 Mart Salı, 2023

Avukatların İnsan Psikolojisini Anlamada Faydalanabileceği Kanallar

Bir önceki yazımızda bir avukatın insan psikolojisinden anlamasının mesleki artılarından bahsetmiştik. Bu yazımızda da avukatların psikoloji alanında kendilerini geliştirebileceklerini düşündüğümüz kaynakları derledik.

Hazırsanız, ilginizi çeken kaynakları tarayıcınızdan favorilerinize eklemeye başlayabilirsiniz…

Öğrendiği Bilginin Altını Çizmeyi Sevenlere: Psikoloji Alanından Kitaplar

Herkesin öğrenme şekli kendine has. Bilgiyi klasik kaynaklardan; kitaplardan öğrenmeyi tercih eden avukatlarımız, yumuşak uçlu kalemlerinizi yanınıza alın. İşte sizin için derlediğimiz psikoloji kitapları.

  1. İnsan ve Davranışı/Doğan Cüceloğlu

  2. Psikoloji öğrenmeye en temel terimlerden başlamak, Türk bilim insanlarının katkılarıyla Türk toplumunun yapısı harmanlanarak hazırlanan, akademisyen ve psikolog Doğan Cüceloğlu’nun yazdığı İnsan ve Davranışı kitabını inceleyebilirsiniz.

    İnsan psikolojisi nedir, nasıl incelenir soruları cevaplanırken psikolojiye ait temel terimleri bulacağınız bu kitap, psikoloji alanında bilgi sahibi olmak isteyen avukatlarımızın kütüphanesinde mutlaka olması gereken bir kitap.

  3. Yeni Başlayanlar İçin Psikoloji/G. Neil Martin

  4. Kitabın isminden de tahmin edebileceğiniz gibi, psikoloji alanıyla yeni ilgilenmeye başlayan ya da var olan bilgilerini tazelemek isteyen avukatlarımıza önerimiz; Londra Üniversitesi’nde bölüm başkanı Prof. G. Neil Martin’in bilgilerini aktardığı Yeni Başlayanlar İçin Psikoloji.

    Psikoloji alanındaki sorulara, bu soruların doğru yanıtlarına ulaşmanızı sağlayacak ilginç bilgiler öğreten, günlük hayatın küçük problemlerinden akıl hastalıklarına, hafızanın işleyiş mekanizmasından zekâ ve kişilik kuramlarına, Freud ve Jung’tan modern araştırmacılara; zihninizde olup biten ne varsa hepsi bu kapsamlı ama kolay anlaşılır kitapta sizi bekliyor.

  5. İşbaşında Duygusal Zekâ/Daniel Goleman

  6. Psikoloji alanıyla ilgilenmenin en büyük artılarından biri, kuşkusuz, duygusal zekânın gelişimine zemin hazırlaması. Duygusal zekâsı gelişkin bir avukat gerek müvekkilleriyle gerek yargı mercileriyle kuracağı iletişimde her zaman bir adım önde olacaktır.

    Duygusal Zekâ alanıyla ilgilenen, bu alanda kitaplar yazan Amerikan psikolog ve danışman Daniel Goleman, İşbaşında Duygusal Zekâ kitabında, iş hayatında başarının not ortalaması, okunan okullar, teknik bilgi veya deneyimden ziyade duygusal zekâ yetkinliğine sahip olmak olduğunu anlatıyor.

    Goleman’a göre duygusal zekâ herkes tarafından edinilebilecek bir beceri. Bu kitapta, toplumdaki problemlerin duygusal zekâ kullanılarak nasıl çözülebileceğini irdeleyecek, alanınız ne olursa olsun başarılı bir şekilde liderlik edebilmek için bu önemli yetkinliği mesleğinizde kullanmayı öğrenebileceksiniz.

  7. Kendini Savunan İnsan/Erich Fromm

  8. Bir insanın yaşamındaki en temel ödevinin “kendi kendisini oluşturmak” olduğuna inanan ünlü psikanalist, sosyolog ve filozof Erich Fromm, Kendini Savunan İnsan kitabında "iyi" ve "kötü" kavramlarını irdeliyor. Erich Fromm’a göre kendimizin ve yaşadığımız toplumun ahlaksal sorunlarıyla yüzyüze gelebildiğimiz ölçüde kendimizle uyum içinde yaşayabiliriz.

    Fromm, bu kitabında insanın toplumsallaşma sürecindeki ahlaki ve vicdani sorunlarını inceliyor, evrensel düşünen insan olabilmemiz için gerekli koşulları açıklıyor.

    Ahlak, iyi ve kötü, toplum ahlakı, bireysel ahlak gibi kavramları irdeleyen bu eserin, avukatlarımıza farklı bir bakış açısı katacağını düşünüyoruz.

  9. Kitle Psikolojisi/Sigmund Freud

  10. Psikoloji temelli kitaplar önerilerimize Freud’u eklemeseydik yazımız eksik kalırdı. Avusturyalı nörolog Sigmund Freud, 1921’de hazırladığı Kitle Psikolojisi eserinde, bireyin, kitlenin bir parçası haline geldiği durumlarda özgün varlığını sürdürme iradesi ve kitlesel grubun kapsayıcı nitelikleri arasında ne kadar kendisi olabildiği durumunu sorgular.

    Duygusal bağlardan yola çıkarak birey ve kitle psikolojisini sorgulayan Freud’a göre, incelediği iki kavram hemen hemen aynıdır. Kitleye dâhil olan birey, bilinçli kişiliğini kaybetmeye başlar. Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi, avukat okurlarımızı psikanalitik bir keşfe davet ediyor.


GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin. GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin.

Zamanın Ruhunu Podcast’lerle Yakalayanlara: Psikoloji İçerikli Podcast’ler

İşler yoğun, vakit az diyen avukatlarımız için her yerden dinleyebilecekleri psikoloji içerikli podcast önerilerimizle devam ediyoruz.

  1. Psikiyatriden Gündeme

  2. “Amaç, ruh sağlığını ilgilendiren tüm konuları kapsayabilecek genişlikte bir içerikle bilgilendirici, doğru ve bilimsel bilgiyi genel popülasyona ulaştırmak” olarak hazırladığı podcast serisini tanımlayan Türkiye Psikiyatrı Derneği, psikolojiyle ilgilenen avukatlarımız için Ruh Sağlığı ve Dil, Travmaya Maruz Kalan İnsanlarla Kurulacak Doğru İletişim, Türkiye’de Ceza Evlerinde Ruh Sağlığı gibi konu başlıklarıyla avukatlarımız için faydalı bilgiler sunuyor.

  3. Doğan Cüceloğlu

  4. Uzman isim Doğan Cüceloğlu tarafından hazırlanmış, Daha Sağlıklı Bir İletişim İçin Nelerin Farkında Olmalıyız, İnsan İnsana Konuşabilmek, Tanıklık ve Güven Duygusu, İnsan ve Davranışı gibi avukatların müvekkilleriyle kuracağı iletişimleri geliştirebileceğini düşündüğümüz, ayrıca genel psikolojiye dair sohbetlerin yapıldığı podcast serisini tavsiye ediyoruz.

  5. Psikolojiye Dair Her Şey

  6. Psikoloji bilimini günlük sohbetler üzerinden öğrenmek isteyen avukatlarımız için Psikolojik Danışman Timuçin Sesli’nin hazırladığı Psikolojiye Dair Her Şey podcast serisini öneririz.

    Seride, Duygu ve Davranışların Efendisi: Düşünceler, Bilişsel Gelişim, İnsanlar Neden Özgürlüklerinden Kaçar, Psikolojiye Dair Temel Kavramlar gibi konu başlıklarıyla psikolojinin temelini oluşturan bilgileri gündelik yaşamdan sohbetler eşliğinde dinleyebilirsiniz.

Youtubeseverlere, Psikoloji İçerikli Youtube Kanalları

Aradığı bilgiyi izleyerek bulmak isteyen avukatlarımıza psikoloji içerikli Youtube kanalları hazırladık…

  1. Açık Beyin

  2. Prof. Dr. Sinan Canan öncülüğünde hazırlanan ve konulara göre farklı uzmanların ağırlandığı Açık Beyin Youtube kanalında, Neden Psikopatolojiyi Bilmeliyiz, Ahlak ve Evrim, Neden Birbirimize Güvenemiyoruz gibi avukatların psikoloji hakkında sohbet dinleyerek edinebilecekleri birçok değerli içerik bulunuyor.

  3. Psikolog Tülay Kök

  4. Söz konusu Youtube’da psikoloji içerikli kanallar önerme konusunda öne çıkan isimlerden biri olan aynı zamanda Psikolojik İlkyardım, Terapi Odası Konuları gibi kitapların yazarı olan Tülay Kök, birbirinden farklı konuları samimi anlatımıyla psikolojiyle ilgilenenlere sunuyor.

    Hem profesyonel hem psikolojiyle ilgili herkese hitap edecek içerikleriyle beraber belli konularda eğitim videoları da siz psikolojiyle ilgili kendini geliştirmek isteyen avukatlarımız için oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz.

  5. Cem Gümüş

  6. “Başkalarını tanımak için önce kendini tanımalı” düşüncesini birçok kişiden duymuşsunuzdur. Psikoterapist ve eğitmen Cem Gümüş’ün hazırladığı Youtube videoları serisinde öz benliğinizi tanımanızı sağlayacak birçok içerik bulunuyor.

    Ayrıca Sınır Koymak Nasıl Yapılır, Zor Zamanlara Psikolojik Olarak Nasıl Hazırlanırsın, Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Davranmalıyız gibi konu başlıklarıyla avukatlara aydınlatıcı bilgiler sunan bir kanal olduğunu düşünüyoruz.

Yazımızın sonuna gelirken, psikolojinin bir pozitif bilim dalı olduğunu, her geçen gün birbirinden farklı kanallarda yeni psikologların yenilikçi yaklaşımlarının keşfedildiğini değerli avukatlarımıza hatırlatmak isteriz.

Psikoloji alanında edineceğiniz bilgi ve bakış açıları, önerilerimiz haricinde sizlerin de farklı kanallardan yapacağı keşiflerle zenginleşecektir.

Birbirimizi daha iyi anladığımız güzel günlere.