Blog
Ocak 16, 2024

Avukatlık Mesleğinde Ücretlendirme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günce
Blog

Avukatlık Mesleğinde Ücretlendirme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Avukatlık, özel ve tüzel kişilerin hukuki problemlerine çözüm sunan, bugün de geçmişte olduğu gibi değerli bir meslek. Tabii ki bu değerin karşılığını alabilmek için de ücretlendirmenin doğru bir şekilde yapılmasına dikkat etmek şart. Çünkü biliyoruz ki hukukta yıllarca süren davalar söz konusu olabilir. Peki, böylesi uzun ve zor süreçlerin yaşandığı avukatlık mesleği için ücretlendirme yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Gelin, uzmanlık, çaba ve zaman gerektiren bir meslek olan avukatlık için ücretlendirme yaparken dikkat etmeniz gereken hususları incelemeye başlayalım.

Ücret Tarifesi İçin Kanunda Belirtilen Sınırlara Dikkat Edin

Müvekkillerinize sağlayacağınız hukuki danışmanlıklar için ücret detaylarını belirlerken ilk olarak yasal olarak düzenlenen avukatlık ücret tarifesini dikkate almanızda fayda var.

Avukatlık ücretleri için kanun çerçevesinde bir sınır belirlenir ve bu sınır, her sene güncellenir. Avukatlık ücret tarifesi olarak bilinen bu sınır, aslında bir avukatın yapacağı bütün hukuki yardımlarda alacağı minimum ücreti belirler.

2023-2024 için Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre belirlenen güncel avukatlık ücret tarifesi ise şu şekilde:

  • Kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en az 15.800 TL olmalıdır.
  • Dava ücretleri 8.000 TL ve 67.700 TL arasında ücretlendirilebilir.
  • Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti için ilk bir saat en az 2.300 TL, sonraki her bir saat için 1.300 TL olmalıdır.
  • Çağrı üzerine gidilen görüşme için de bir saate kadar sözlü danışma ücreti en az 4.800 TL olarak belirlenebilir.

Avukatlık ücret tarifesinde yer alan bu sınırlar, bir avukatın dava, danışmanlık gibi hukuki hizmetlerinden alabileceği asgari ücreti belirler. Tarifenin amacında da belirtildiği gibi ücretlendirme yaparken avukatlık asgari ücret tarifesinin altında kalan bir tutarda vekalet ücreti kararlaştırılamaz. Bu nedenle avukatlık ücretini belirlerken bu sınırları dikkate almanız ve yasal sınırların altında kalmadan ücretlendirme yapmanız oldukça önemli.

Dosyaya Harcanan Zamanı Takip Edin

Avukatlık ücret tarifesi, ücretlendirme için bir temel oluştursa da tabii ki her dosya birbiri ile aynı değil. Dosyanın niteliğine göre bazı dosyalar kısa bir zaman içinde sonuçlanabilirken bazıları ise yıllarca sürebilir. Dosyanın hukuki çözüme ulaşması için harcayacağınız bu zaman ise emeğinizin karşılığı olan ücretinizi etkileyen önemli bir faktör.

Her dosya için ücretlendirme yaparken davanın çözüm sürecine dair tutarlı bir zaman planlaması çıkararak dosya için doğru ücretlendirme yapmayı deneyin. Dosyaya harcanması gereken zamanı öngörüp iş yükünüzü hesapladıktan sonra ücretlendirme yapabilirsiniz.

Zaman ve bu zaman boyunca sarf edeceğiniz emeğiniz, ücretlendirme için temel bileşenleri oluştursa da süreç içinde oluşabilecek ekonomik gelişmeleri dikkate almanızda fayda var. Çünkü özellikle enflasyonist sebeplerle dosyayı kabul ettiğiniz dönemde kararlaştırdığınız ücretin olumsuz yönde etkilenmesi mümkün. Belirlediğiniz ücret, yüksek enflasyon gibi ekonomik sebeplerden ötürü değersiz hale gelebilir. Bu nedenle dosya için zaman öngörüsünde bulunurken olası riskleri de göz önünde bulundurarak ücretlendirme yapmanız oldukça önemli.

Finansal Takibi Sağlamak İçin Uzman Kişilerden Destek Alın

Her dosyaya yukarıda belirttiğimiz faktörleri göz önünde bulundurarak ücretlendirme yaptıktan sonra geriye bu ücretlerin, müvekkillerden zamanında tahsil edilmesi ve finansal durumunuzu takip etmek kalıyor. Bireysel avukatlık hizmeti verirken bunu hukuk teknolojilerinden de yararlanarak kolaylıkla yapmanız mümkün. Ancak birden çok çalışana sahip bir hukuk bürosunda bu süreç, daha karmaşık hale gelebilir. İşte, bu noktada hukuk bürosu için bir mali işler departmanı oluşturarak ya da dışarıdan bir finansal danışmanı ile anlaşarak profesyonel destek alabilirsiniz.

Hukuk bürolarının finansal analizini çıkarmak ve gelir-gider kontrolünü sağlamak için profesyonel destek alarak daha doğru bir şekilde ücretlendirme yapabilirsiniz. Çünkü finansal uzmanların görüşleri ile büronun mali tablosunu daha net bir şekilde yorumlayabilir ve buna göre adımlar atabilirsiniz.

Hukuk bürolarında finansal uzman görüşünün önemi hakkında daha detaylı bilgi almak için Gün+Partners’ın Mali İşler Direktörü Özlem Divandiler ile gerçekleştirdiğimiz “Hukuk Bürolarında Finans Yönetimi” konulu röportajımızı okuyabilirsiniz.

Mali Durumunuzu Sürekli Kontrol Edin

İster bireysel olarak avukatlık yapın, isterseniz de bir hukuk bürosu yöneticisi olun, her avukatın gelir- gider takibini yapabilmesi için finansal durumunu düzenli olarak kontrol etmesi şart. Çünkü ancak bu kontrol sayesinde ödemelerinizi zamanında aldığınızı, zamana göre ücret hesaplamanızı ve masraflarınızı doğru bir şekilde analiz edebilirsiniz. “Peki, bu kontrolü nasıl yapabilirim?” diye düşünüyorsanız GÜNCE , finans çözümleri ile her zaman yanınızda.

Hukuk bürolarının ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmiş GÜNCE sayesinde tek bir ekran üzerinden büronuzun finansal durumunu takip edebilir, nakit akışı, avans ve masraflarınızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca her dosyaya harcanan zamanı da GÜNCE üzerinden takip ederek dosyaya ilişkin ücretlendirmeyi kolaylıkla yapabilirsiniz. Siz de finans yönetiminde hızlı ve pratik bir çözüm ile işinize verimlilik katmak istiyorsanız size en uygun çözümü bulmak için hemen GÜNCE paketlerini inceleyebilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ
Güncel içeriklerimizden ve etkinliklerimizden haberdar olmak için abone olun!