Avukatların İş Stresi Yönetimi | GÜNCE

Avukatların İş Stresi Yönetimi

Avukatların İş Stresi Yönetimi | GÜNCE

ANA SAYFA GÜNCE blog ok BLOG GÜNCE blog ok AVUKATLARIN İŞ STRESİ YÖNETİMİ

10 Ocak Salı, 2023

Avukatların İş Stresi Yönetimi

Avukatlık Mesleği Neden En Stresli Meslekler Arasında?

Avukatlık mesleği, insan hayatını değiştirecek kararların alınmasında hayati bir öneme sahiptir. Bu yüzden “En Stresli Meslekler” listesi yapsak, avukatlık mesleği iş stresinin en fazla yaşandığı meslek olarak listenin başlarında yer alır. Tabii insan hayatını değiştirecek kararların alınması, yalnızca bir sonuç. Avukatlık mesleğini, dolayısıyla bir dava sürecini inceleyecek olursak süreç içerisinde stres yaratacak birçok etken var.

Bir avukatın müvekkilini en doğru şekilde anlaması, müvekkilinin yaşadığı süreci değerlendirmesi, o süreci değerlendirirken müvekkilinin yaşadığı soruna soğukkanlılıkla yaklaşması ve bu sorundan kişiliğinin etkilenmemesi, bir mahkemede müvekkilini savunmak için kendini en doğru şekilde ifade etmesi, üstelik bunu, dava sırasında kendisine bakan onlarca göz arasında yapması bile başlı başına bir baskı unsuru.

Mahkeme sürecine gelene kadar müvekkili tarafından her an ulaşılabilir olması, bir avukatın mesai saatinin olmadığının en büyük göstergesi. Bununla birlikte müvekkiline duygusal destekte bulunması, belgelerin takibi, bir yerlere yetişme kaygısı, doğru hamlede bulunmanın düşündürdüğü ve yaşattığı baskı da avukatlık mesleğinin en stresli süreçleri olarak değerlendirilebilir.

Bir avukat için her dava, yeni bir tecrübedir çünkü her müvekkilin kişiliği farklı, dava konusu bambaşka olabilir. Bu da bir avukat için donanım; o dava ve savunacağı konu hakkında araştırma, bilgi gerektirir. Bunun için zaman gerekir ve bu zaman içerisinde yoğunlaşması gereken farklı konular da olunca, zaman baskısı da kaçınılmaz olur.

Bir avukat, insan hayatını etkileyecek bir davada kapasitesini en yüksek şekilde kullanmak ister. Hangi meslekte olursanız olun, ruhsal ve fiziksel sağlığınızın tehdit altında olması, kapasitenizin çok azını kullanmanıza sebep olur.

Avukat olmak demek stresli bir iş hayatını kabul etmek anlamına gelmiyor.

Stresi tamamen hayatınızdan çıkaramayabilirsiniz ancak yaşadığınız iş stresini siz avukatlar için özel olarak derlediğimiz yöntemlerle yönetebilir, stresin getirdiği fiziksel ve ruhsal zararlardan kendinizi koruyarak stresinizi kontrol altına alabilirsiniz.


GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin. GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin.

Avukatlara İş Stresi Yönetimi İçin 10 Öneri

1- Öncelikle yaşadığınız stresin farkında olun ve bu duyguyu kabul edin. Stresi yönetebilmek için önce farkındalık gerekir.

2- Sizi rahatlatacak bir aktivite, bir hobi ya da bir yakınınızla yaptığınız anlamlı bir sohbet, o an içinde olduğunuz stres durumundan sizi uzaklaştıracaktır. Stresi takıntı haline getirmemeye, o anlarda kafanızı başka konularla meşgul etmeye yönelebilirsiniz.

3- Bir terapistten destek alabilirsiniz. Sizi dinleyen kişinin size bilimsel ve objektif bir bakış açısıyla yaklaşması, strese karşı yöntemler önermesi sizi rahatlatacaktır.

4- Spor yapmak endorfin salgılamanızı sağlar ve stres gibi negatif duygularla başa çıkmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda ter atmanızı sağlayarak vücudunuzdaki toksinlerden arınır, fiziksel sağlığınızı da güçlendirirsiniz.

5- Limitinizi bilin ve sınırlarınızı koruyun. Kendinizi, kapasitenizi en iyi tanıyan yine sizsiniz. Hangi durumlarda kendinize aşırı yüklenmiş olursunuz? Bunu gözlemleyin ve bu durumlar için sınırlarınızı önceden belirleyin. Örneğin 7/24 ulaşılır olmamak, aynı anda kaç davada etkin olabileceğinizi bilmek ve belirlemek, bununla ilgili patronlarınıza ve müvekkillerinize açık olmak, “bu benim limitimi zorlar” diyebilmek…

6- Meditasyon, Mindfulness, nefes egzersizleri gibi sizi dünü ve yarını düşünmekten uzaklaştıracak sistemleri öğrenebilir, düzenli olarak uygulayabilir ve “şu anın” farkındalığını yaşayarak stresinizi yönetebilirsiniz.

7- Hedefler belirleyin ve büyük resmi görün. Sizi hedefinize götürecek bir yapılacaklar listesi yapın. Böylece yaptığınız ve yapacağınız işleri kontrol altına alma hissi, işinizin getirdiği stresi azaltacaktır. Örneğin; “Bugün davam için hangi aşamadayım?” “Neleri yaptım?” “Neler eksik?” gibi…

8- Mesleğiniz gereği, daha önce de stres yaşadınız. Kendinize o anları hatırlatın ve o anlarda nasıl davrandınız, bunu düşünün. Davranışınız sizi iyi mi etkiledi, kötü mü? Bu deneyim sonucunda bugün işinizde stres yaratan konuyla nasıl başa çıkabilirsiniz? Her işin hallolacağını, bu stres anının da daha önceki gibi geçici bir an olduğunu kendinize hatırlatın.

9- İyi bir uyku düzeni, buna bağlı olarak kafein tüketimi, sağlıklı beslenme iş stresi yönetimi için belki en klasik ama en önemli etkenlerden.

10- Ofis içi işleri düşünmek hem sizi asıl mesleğiniz olan avukatlık mesleğine, davalarınıza zaman ayırmaktan alıkoyar hem de zaman yönetimi konusunda stres yaşarsınız. Bir avukat olarak mesleğinizi yapmanıza yardımcı olacak teknolojiye sahip otomasyon sistemlerinden yararlanabilir, zamanınızı verimli ve doğru bir şekilde yöneterek işte yaşadığınız stresi kontrol altına alabilirsiniz.

Evrak yönetimi, büro yönetimi, arşivleme, ekip yönetimi, iş yükü takibi gibi ofis içi işleri GÜNCE ile nerede olursanız olun, kolaylıkla yönetin. Böylece tüm enerjinizi ve vaktinizi davalarınıza ayırarak tüm potansiyelinizi kullanın. Stres anlarında da kendinize ayıracağınız vakti, ofis içi işleri düşünmekle harcamayın.

Avukatlık mesleğinde yaşadığınız streslerden biri olan ofis içi iş yönetiminde, yılların tecrübesine dayanan, yeni çağın süreç yönetimi GÜNCE yanınızda.