Başarılı Bir Ceza Avukatı Olmanın En Önemli 10 Kuralı | GÜNCE

Başarılı Bir Ceza Avukatı Olmanın En Önemli 10 Kuralı

Başarılı Bir Ceza Avukatı Olmanın En Önemli 10 Kuralı | GÜNCE

ANA SAYFA GÜNCE blog ok BLOG GÜNCE blog ok BAŞARILI BİR CEZA AVUKATI OLMANIN EN ÖNEMLİ 10 KURALI

7 Eylül Çarşamba, 2022

Başarılı Bir Ceza Avukatı Olmanın En Önemli 10 Kuralı

Yazımıza, halk dilinde “ceza avukatı” ya da “ağır ceza avukatı” olarak tabir edilen avukatların başarılı olma yolunda göz önünde bulundurması gereken kurallardan bahsetmeden önce, bu tabirleri biraz açmaya çalışacağız. Öncelikle ceza ya da ağır ceza avukatı olarak tabir edilen avukatlık tanımları, tamamen halk dilinde tanımlanmış olup kanunda yer almamaktadır. Avukatlık, bir kamu hizmetidir. Avukatlık Kanunu kapsamında avukatlık mesleğinde branşlaşma bulunmamaktadır. Dolayısıyla ceza ya da ağır ceza avukatı olarak tabir edilen bir avukat, herhangi bir avukattan farklı bir branşa sahip değildir. Bildiğiniz üzere, ağır ceza mahkemesi, öngörülen ceza bakımından en ağır suçlamalara bakan mahkemedir. Sanığı temsil eden avukatın kanıtlar, suçlamalar ve cezalar bakımından dava sürecine hassasiyetle yaklaşması ve dava sürecinin takibinde olması açısından ciddi bir sorumluluğa ve en önemlisi deneyime sahip olması hayati bir önem taşır. Peki ağır ceza ya da ceza davasında görev alan avukat, hangi cezalara bakar, bunu inceleyelim…

Ağır Ceza veya Ceza Mahkemesinde Görev Alan Avukat;

  1. Göçmen kaçakçılığı
  2. İntihara yönlendirme
  3. Taksirle öldürme
  4. Kasten yaralama neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
  5. Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi
  6. Taksirle yaralama
  7. İnsan üzerinde deney
  8. Organ veya doku cinayeti
  9. Eziyet
  10. Çocuk düşürtme ve çocuk düşürme
  11. Kısırlaştırma
  12. Cinsel taciz
  13. Tehdit
  14. Şantaj
  15. Cebir
  16. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
  17. Konut dokunulmazlığının ihlali
  18. Kişilerin huzur ve sükununu bozma
  19. Haberleşmenin engellenmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal
  20. Hakaret
  21. Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
  22. Özel hayatın gizliliğini ihlal
  23. Kişisel verilerin kaydedilmesi
  24. Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
  25. Hırsızlık
  26. Mala zarar verme
  27. Hakkı olmayan yere tecavüz
  28. Güveni kötüye kullanma
  29. Bedelsiz senedi kullanma
  30. Dolandırıcılık
  31. Genel güvenliğin kasten tehdide sokulması
  32. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
  33. Çevrenin kasten kirletilmesi
  34. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma
  35. Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak
  36. Mühürde sahtecilik
  37. Mühür bozma
  38. Resmi belgede sahtecilik
  39. Özel belgede sahtecilik
  40. Açığa imzanın kötüye kullanılması
  41. Suçu ve suçluyu övme
  42. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
  43. Hayasızca hareketler
  44. Müstehcenlik
  45. Fuhuş
  46. Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama
  47. İhaleye fesat karıştırma
  48. Edimin ifasına fesat karıştırma
  49. Bilişim sistemine girme
  50. Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
  51. Görevi kötüye kullanma
  52. Görevi yaptırmamak için direnme
  53. İftira
  54. Suç üstlenme
  55. Suç uydurma
  56. Yalan tanıklık
  57. Suçu bildirmeme
  58. Cumhurbaşkanına hakaret gibi ağır suç kapsamına giren suçların davalarında yer alır.

Ağır Ceza Davalarında Görev Almak İçin Avukatların Ne Yapması Gerekir?

Hukuk fakültesinde dört senelik eğitimini tamamlayan hukuk fakültesi öğrencileri, diplomalarını aldıktan sonra zorunlu olan yasal avukatlık stajlarını tamamlarlar. Staj sürecinin ilk altı ayında bağlı bulundukları baronun sınırları içerisinde çeşitli adliyelerde stajlarını yapabilirler. Staj sürecinin ikinci altı ayında ise kıdemli bir avukatın yanında stajlarını tamamlayabilirler.

Stajlarını başarılı bir şekilde tamamlayan ve gerekli evrakları edinen genç avukat adayları, ettikleri avukatlık meslek yeminiyle birlikte hem TBB’den hem bağlı oldukları barodan avukatlık ruhsatına sahip olabilir ve mesleklerini icra edebilirler.

Ağır ceza mahkemelerinde görülen dava sayılarının fazla olması sebebiyle, ağır ceza mahkemelerinde de uzmanlaşma fırsatı yakalayacaklardır. Ağır ceza avukatı olarak tabir edilen kavramla, avukatlık mesleğinin aslında aynı olduğunun altını çizdikten sonra, ağır ceza mahkemelerinde başarılı bir avukat olmanın yöntemleri üzerine konuşabiliriz…


GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin. GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin.

Ağır Ceza ve Ceza Mahkemelerinde Başarılı Bir Avukat Olmanın 10 Kuralı

Ağır Ceza veya Ceza Mahkemesinde Görev Alan Avukat;

  • Ceza mahkemelerinde avukatın başarılı olması, ceza usulünü çok iyi bilmesinden geçer.
  • Ceza hukukunun geniş bir alan olması sebebiyle, cezalık ve ağır cezalık suçlar konusunda deneyimli olmak söz konusu avukatı başarıya taşıyan kurallardan bir tanesidir.
  • Avukatlık mesleğinde branşlaşma olmasa da uzmanlaşma mümkün olduğundan, ceza alanında uzmanlaşma ceza mahkemelerinde görülen davaların sıklığıyla mümkündür.
  • Kendine güvenmek, kendini doğru bir şekilde ifade etmek, ceza mahkemelerinde yer alan avukat için olmazsa olmazdır.
  • Ceza mahkemelerinde görev alan bir avukat, ilgilendiği sanığın duymak istediğini değil, gerçekleri söylemelidir. Davanın sonucuyla ilgili garanti vermemeli, sanığına karşı her zaman açık ve net olmalıdır.
  • Ceza mahkemesinde sanığın mahkeme sürecini tüm aşamalarına kadar sıkı takip etmeli; soruşturma aşamasında şikâyet ve ihbarın yapılmasından kovuşturma aşamasına kadar büyük özen ve titizlik göstermelidir.
  • Sanığıyla iletişimi doğru kurmalı; gerekli durumlarda cezaevi ziyaretini aksatmamalıdır.
  • Ceza mahkemelerinde en başarılı sonuç için süreci eksiksiz yönetmelidir. Şikâyet ve suç duyurusunda bulunma, tutukluğa itiraz, adli kontrole itiraz, savcılık ve sulh ceza hakimliğinde sorguya katılma, asliye ceza ve ağır ceza mahkemesinde ceza davası sürdürme, infaz sürecinde hataların düzeltilmesi, istinaf ve temyize başvurma gibi her türlü işlemi yerine getirmelidir.
  • Müvekkil lehine olan durumlara ışık tutmak, doğru kaynakları bulmak ve zamanında kullanmak, eksiklikleri ve hataları fark etmek ve gidermeye çalışmak sürecin başarılı yönetilmesini sağlar.
  • Ceza davaları çok hassas davalardır ve bir insanın tüm hayatını etkileyebilir. Bu sebeple ceza mahkemesinde görev alan avukatın dosyaları eksiksiz tutması, süre takibini dikkatle yapması hayati bir meseledir.

    Buraya kadar bir avukatın ceza ve ağır ceza mahkemelerinde başarılı olabilmesi için önemsemesi gereken etkenleri sıraladık. Şimdi, bir avukat olarak size, böylesi yüksek konsantrasyon gerektiren hayati bir görevde, mesleğinize odaklanmanız için çözüm önerileri sunacağız.

    Hemen hemen her sektörün kendi içinde dijital dönüşüm yaşadığı gerçeğinden yola çıkarak, avukatlık büronuzda da GÜNCE’nin mesleğinize özel sunduğu teknolojik çözümlerle ofis içi işlerinizi çok daha pratik bir hale getirebilir, dijital dönüşümün kariyerinize sağlayacağı katkılardan faydalanabilirsiniz.

    Yılların hukuk deneyimini teknoloji ile buluşturan GÜNCE, hukuk büronuzun ihtiyaç duyacağı tüm çözümleri tek bir platformda birleştirerek size pratik, hızlı, güvenli bir deneyim sunuyor.

    GÜNCE ile ofis içi işlerinizi düzenleyebilir, ihtiyacınız olan evraklara her an her yerden kolayca ulaşabilir, dosyalarınızda gerekli düzenlemeleri yapabilir, ekip içi iş dağılımlarını kolayca planlayabilirsiniz.

    Süreli dilekçe, itiraz gibi belgelerinizi GÜNCE ile kolayca düzenleyebilir, takibini sağlayarak cezai yükü düşünmeden davanın kritik zamanlarında doğru savunmalar hazırlayabilirsiniz.

    GÜNCE’nin avukatlık mesleğine sunduğu ileri teknoloji sistemle asıl odaklanmanız gereken davalara, ofis içi işleriniz aklınıza takılmadan odaklanabilirsiniz.

    Evrak yönetimi, ofis içi ekip dağılımı gibi işlerinizde GÜNCE büronuza çağ atlatır. Ceza mahkemesi gibi avukatlığa en çok ihtiyaç duyulan büyük görevlerde avukatlığa zaman kalır.