Blog
Ağustos 11, 2023

Hukuk Büroları İçin Siber Güvenliğin Önemi

Günce
Blog

Hukuk Büroları İçin Siber Güvenliğin Önemi

Her alanda olduğu gibi hukuk sektörü için de yapay zeka tabanlı çözümler daha pratik ve verimli çalışmanın temeli. Normal şartlarda daha uzun bir zamanda yapılabilecek pek çok iş artık hukuk teknolojileri sayesinde kısa zamanda yapılabiliyor. Ancak unutmayın ki teknoloji, pratik çözümleri hayatımızın bir parçası haline getirdiği gibi riskleri de içinde barındırıyor. Bu riskler ise hem maddi hem de itibar kaybına sebep olan siber saldırılar.

Herkesin istediği bilgiye tek tıkla ulaşabildiği bu dijitalleşme çağında veri ihlallerinin ve siber saldırıların yaşanması da bir o kadar kolay. Bu nedenle de özellikle şirketler, büyük hasarlı saldırı riskleri ile her zaman karşı karşıya. IBM 2022 Veri Güvenlik Raporu’na göre veri ihlalinin küresel bazda şirketlere verdiği zararın ortalama 4,35 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Peki, siber saldırılara karşı önlem almak mümkün mü? Bunun cevabı; siber güvenlik kavramında gizli. O halde gelin, “Siber riskler nedir? Siber güvenlik için neler yapılmalı?” incelemeye başlayalım.

Siber Risk Nedir? Türleri Nelerdir?

Siber güvenliğe geçmeden önce siber risk kavramına ve türlerine daha yakından bir bakalım.

En temel anlatımı ile siber risk, bilgi sistemleri ve süreçlerinde oluşabilecek bir sorun veya kasıtlı bir saldırıdan kaynaklı kuruluşun sistemlerinde operasyon aksaklığı, itibar, finansal kayıp yaşama ihtimalidir. Bu riskin ortaya çıkması ise doğal ve insan kaynaklı olabilir.

Doğal siber riskler, deprem, sel vb.doğal felaketler sonucunda sistemlerin bozulmasından kaynaklı kurumun yazılım ve donanım açısından zarar görmesidir. İnsan kaynaklı siber riskler ise kendi içinde kasıtlı ve kasıtsız olmak üzere farklılaşır. Kasıtsız siber riskler, doğrudan kişi ile bağlantılı değil, sistem veya donanım hatalarından kaynaklıdır. Ancak kasıtlı siber riskler, diğer bir adıyla siber suçlar, kişi veya kişilerin doğrudan bir kuruma yaptığı saldırıdır.

Kurumlara yönelik yapılan bu siber saldırılar ise genellikle fidye amaçlıdır. Kurumun veritabanı kısıtlanır, kurumsal verileri çalınır ve verileri tekrar kuruma teslim etmek için kurumdan yüksek meblağlarda para talep edilir. Maalesef bu da şirketlerin yüklü miktarlarda zarar etmesine neden olur.

Siber Risklere Karşı Çözüm: Siber Güvenlik Önlemleri

Her alanda dijitalleşme yaygınlaştıkça siber riskler de daha hızlı yayılmaya ve dünya çapında büyük bir tehdit olmaya başladı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Küresel Riskler Raporu’na göre dünyada meydana gelme olasılığı en yüksek riskler arasında siber saldırı ve veri dolandırıcılığı, listenin sekizinci sırasında yer alıyor. Dünya çapında büyük bir tehdit olarak görülen bu saldırılar, veri güvenliği ihlalinden öte işletmelerin yazılımsal, donanımsal, sistemsel ve haberleşme faaliyetlerini tehdit ederek maalesef iş fonksiyonlarının durmasına sebep olabiliyor.

Siber risklere karşı önlem almanın yolu ise tabii ki siber güvenlik alanında eyleme geçmek. Eylem planında ise düzenli bir şekilde sistemlerin kontrolüne, güvenlik açıklarına karşı hızlı aksiyonlar alınmasına ve dijital savunma duvarının sağlam bir şekilde oluşturulmasına yer verilmeli. Ancak bunun için de yüksek güvenlikli yazılımların kullanılması ve kullanılan sistemlerin güvenlik kontrollerinin sağlanması gerekiyor. Özellikle hukuk sektörü gibi hassas verilerin depolandığı kurum ve şirketler için siber güvenlik önlemleri daha da kritik bir öneme sahip.

Siber güvenlik önlemlerini iki aşamalı olarak incelemek mümkün. İlki; siber saldırıların oluşmaması için dikkat edilmesi gerekenler. İkinci aşama ise siber saldırı sonucunda oluşabilecek zararın minimum seviyeye düşürülmesi için alınması gereken önlemler.

Siber Saldırı Yaşanmaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Veri güvenliğini sağlamak ve siber saldırıya maruz kalmamak için bazı unsurlara dikkat etmek gerekli. Dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yüksek güvenlikli programların tercih edilmesi
  • Halka açık güvenli olmayan WİFİ ağları yerine güvenlik duvarına sahip ağların kullanılması
  • Sistemler için güçlü şifrelerin oluşturulması
  • Dijital ortamdaki dosyalar için yetkilendirme yaparak yetkisiz erişime kapatılması

Tüm bu önlemler, dijital ortamın en büyük sorunu siber saldırıları engellemenin çözümü. Özellikle de iş yönetiminin yapıldığı ve verilerin depolandığı sistemlerin yüksek güvenlikli olması, siber saldırılara karşı alınacak en büyük önlem.

 

Siber Saldırı Kayıplarına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Siber saldırılara karşı önlem alınmadığı takdirde sistemler saldırıya açık hale gelir. Böyle bir durumda veriler çalınabilir, bilişim sistemleri hasar görebilir ve hatta iş kayıpları yaşanabilir. Kısacası kurum, maddiyat ve itibar kaybı yaşar. Bu zararları minimum seviyeye düşürmenin ve kişi haklarını korumanın yolu ise siber güvenlik sigortasıdır.

Siber güvenlik sigortası ile siber saldırıdan dolayı üçüncü şahıslara, yani devlete ve müşterilere karşı yükümlülükler güvence altına alınır. Bu yükümlülüğün ne kadar olacağı ise sigortalının sahip olduğu değerler çerçevesinde olası bir riskte sigortalıya etkisinin hesaplanması ile belirlenir.

Maddi zararlar, siber güvenlik sigortası ile karşılansa da sigorta, siber saldırıdan kaynaklı kaybolan veriyi geri getiremez. İşte, bunun için kullandığınız sistemin önemi oldukça büyük. Siber saldırılarda veri kaybı yaşamamanız için GÜNCE olarak farklı lokasyonlarda verileri yedekliyor, hassas bilgileri şifreleyerek saklıyoruz. Böylelikle sistemde bir çökme yaşansa bile verileri kaybetmeden sistemin hızlı bir şekilde aktif hale gelmesi sağlıyoruz.

Neden Hukuk Büroları Siber Güvenlik Önlemleri Almalı?

Her alanda olduğu gibi hukuk için de dijital dönüşüm artık kaçınılmaz. Çünkü hızla akan bu zamanda hızlı ve verimli bir şekilde ilerlemenin yolu, dijitalleşmeden geçiyor. Ancak görüldüğü gibi dijital dünyada veri güvenliği açısından pek çok risk var. Bu risklerin ucundaki isimler ise genellikle hassas verilere sahip olduğunu bilinen kurum ve şirketler. Hukuk büroları da tabii ki bunlardan biri. Örneğin, 2020 yılında New York merkezli ve müvekkilleri arasında pek çok ünlü ismin yer aldığı bir hukuk firması, siber saldırıların hedefi oldu.

Peki, siber tehditlere karşı nasıl önlem almalıyız? Daha önce de belirttiğimiz gibi önlem için kullandığınız programların önemi oldukça büyük. Bu önemin farkındalığı ile geliştirilen GÜNCE ise her zaman yanınızda.

GÜNCE sisteminin olası risklere karşı her zaman üst düzey güvenlik sağlaması için siber güvenlik alanında uzman bağımsız kuruluşlar tarafından düzenli olarak sızma testi uygulanıyor. Dışarıdan gelebilecek bir saldırının simüle edildiği sızma testleri ile sistemdeki güvenlik açıkları kontrol edilerek hızlı bir şekilde önlem alınıyor.

2023 yılında BGA Security tarafından yapılan son test sonucuna göre GÜNCE’de veri güvenliğini tehdit edecek kritik bir güvenlik açığının olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca her yıl düzenli olarak bu test tekrarlandığından dolayı da kullanıcılara her daim yüksek güvenlikli bir sistem garanti ediliyor. Siz de hukuk büronuzda işleri güven ve uzmanlıkla geliştirilmiş bir sistemle yönetmek istiyorsanız GÜNCE paketlerini hemen inceleyebilirsiniz.

 

YAZIYI PAYLAŞ
Güncel içeriklerimizden ve etkinliklerimizden haberdar olmak için abone olun!