Avukatlar İçin İş Çevresini Genişletme Yolları
1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNU Madde 55 der ki: “Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.”
Sosyal medyada bile, mecraların algoritmaları sebebiyle, reklam verilmemiş bir içeriğin, o hesabı takip eden tüm kullanıcılara erişemediği bir dönemde yaşıyoruz. Doğru hedef kitleye ve çevreye görünür olmak, o kişiler tarafından fark edilmek, hatırlanmak ve tercih edilmek, doğru strateji ve eylemlerden geçiyor.
Peki bu şartlar altında, serbest çalışan bir avukatın ya da bir hukuk bürosunun yeni müvekkil kazanması nasıl mümkün olabilir? Bir avukat nasıl çevre edinir? Karamsar bir tablo çizdiğimizi düşünüyor olabilirsiniz ancak karamsarlığa kapılmayın; çünkü avukatlıkta çevre edinmenin yolları, tahmin ettiğinizden çok daha fazla.
İster uzun zamandır faaliyet gösteren bir hukuk bürosu olun, ister çalışmaya yeni başlamış genç bir avukat, avukatlıkta çevre edinmek ve müvekkil edinme yolları, kariyeriniz için en önemli konulardan biri.
Bu konuyu doğru işleyebilmek için, öncelikle müvekkillerin nasıl avukat bulduğu sorusunu yanıtlamakla başlayalım. Yayınlanmış bazı araştırmalara ve 2017’de yayınlanan Hukuk Trendleri Raporu’na göre müvekkil adayları avukat ararken çoğunlukla tanıdık, arkadaş ve aile üyelerinden yardım alıyor. Bu yöntemi, arama motorundan faydalanmak, başka bir avukatın tavsiyesini almak, web sitelerini ve sosyal medyayı inceleyerek avukat bulma, adliye yakınlarından, tabelalara bakarak avukat bulma yöntemleri izliyor. Bu yöntemler, avukatlıkta çevre edinmek ve müvekkil kazanmak isteyen avukatlar için de tersinden izlendiğinde, müvekkile uzanan bir köprü görevi görebilir.
Müvekkil İlişkilerinizi Doğru Yönetin.
Müvekkilleriniz sizin için en kıymetli referanstır… Ve görünen o ki, en güçlü müvekkil edinme yolu, doğru referanslara sahip olmaktır. Peki, nasıl bu referanslara sahip olabilirsiniz?
- -Hizmet kalitesini artırmaya odaklanın. Müvekkilinizin iş yapış şekline adapte olabilmeniz, onların iş modelini anlamanız ve uygulanabilir hukuki görüş verebilmeniz gibi unsurlar, hizmet kalitenizi artırmanızı sağlayacaktır.
- -İlişkinizi geliştirin. Müvekkilinizin sektörü ile ilgili gelişmeleri takip ederek, ona önemsendiğini hissettirecek şekilde bir yaklaşım sergilemek ve yeni iş fırsatları yaratabilecek yahut elindeki bir işin gelişmesine katkı sağlayabilecek projeler, fikirler götürerek proaktif davranmak, müvekkilinizle ilişkinizi geliştirmenize katkı sağlayacaktır.
- -Müvekkilinizin yeni ihtiyaçlarını dinleyin ve anlayın. Müvekkilinizi dinlemek, benzer vakaları olan müvekkiller ile kesişen noktalarını bulmak adına toplantılar düzenlemek, müvekkilinizin sektörü ile ilgili araştırmalar yapmak ve etkinliklere katılmak, bunu başarmak için atacağınız adımlardan bazıları olabilir.
- – Müvekkilinizin davası ya da dosyası ile ilgili tüm gelişmeler konusunda şeffaf olun, onu her konuda bilgilendirin. Bu şeffaflık, aranızdaki güven ilişkisi için olduğu kadar, ileriki dönemde finansal süreçlerde de adil olunması açısından çok önemlidir. GÜNCE’nin, müvekkillerin kendi dosyaları ile ilgili tüm gelişmeleri tek tıkla takip edebilmelerini sağlayan Müvekkil Portalı, bu konuda size yardımcı olacaktır.
- – Tanıştığınız kişileri özenli bir şekilde kaydedin. Gün içerisinde birçok insanla tanışıyor olmanız ve her kişinin bilgilerini detaylı şekilde kaydedemiyor olmanız muhtemel. Ancak tanıştığınız insanları doğru kategorize etmek, kişilere ait bilgileri kaydetmek ve ileride bu bilgilerden faydalanarak iletişimi sürdürmek hem faydalı hem de önemlidir. GÜNCE’nin tüm kontaklarınızı doğru bilgilerle kategorize etmenizi sağlayan Kontaklar özelliği bu konuda size çok yardımcı olabilir.
- – İletişiminizi güncel tutun. Müvekkil edinme yollarından biri de tanıştığınız ve iletişim bilgilerine sahip olduğunuz kişilerle olan iletişiminizi güncel tutmaktır. Elinizdeki e-mail listesine, izinleri dahilinde göndereceğiniz, uzmanlık alanınız ve hukukla ilgili gelişmelerden bahseden, kimi zaman da makalelerinizi içeren aylık bültenler, iletişimi canlı tutmanın iyi bir yöntemi olabilir.
Dijital ve geleneksel tanıtım faaliyetlerini kullanın.
- – İtibarlı kuruluşlar ile değerli iş birlikleri yapmak, uzmanlık alanınızla ilgili bir sonraki nesle ilham vermek adına üniversitede ders vermek, mesleki alanınızı temsil eden ya da işinizle örtüşebilen derneklerde aktif görev almak gibi davranışlar, geleneksel tanıtım faaliyetleri olarak değerlendirilebilir. Sizin alanınıza en uygun olan yaklaşımı belirleyip harekete geçebilirsiniz.
- – Online olarak kolayca bulunabilmeniz, güven vermeniz açısından olmazsa olmazlardan biri elbette ancak yeterli değil. Online aramalarda potansiyel müvekkiller isminizi bulduktan sonra sizinle ilgili bilgi alabilmeli, geçmişinizi, uzmanlık alanlarınızı öğrenebilmeli. Bunun için kullanıcı dostu bir web sitenizin olması, sizi internette arayan kişilerin hakkınızda güvenilir bilgi almasına yardımcı olur.
- – Uzmanlık alanınız ve makalelerinizden oluşan bültenlerden bahsetmişken, bilgi birikiminizi göstermenizin ve aktarmanızın önemine değinmemek olmaz. Bunu yapabilmek için web sitenizin blog alanını aktif olarak makalelerinizle besleyebilirsiniz.
- – Sitenize ek olarak, avukat kimliğinize uygun sosyal medya hesaplarını hayata geçirip canlı tutabilirsiniz.Örneğin, LinkedIn’de paylaşacağınız yazılar, hem hukuk sektöründen çevrenizi genişletmenizi hem de potansiyel müvekkillerin kendi durumları ile ilgili daha fazla fikre sahip olarak sizinle en başından doğru iletişim kurmalarını sağlayacaktır.Fotoğraf ve video ağırlıklı bir platform olan Instagram’ı, bilgi birikiminizi aktarmanıza ve potansiyel müşterileri birçok durumla ilgili hap bilgilere ulaştırmaya yardımcı olacak kısa videolar ve içeriklerle besleyebilir, bu sayede bir yandan bilgi birikiminizin ufak bir zerresi ile kolektif iyiliğe katkı sağlarken, daha fazla yeni insana ulaşma şansı bulabilirsiniz.
- – Sosyal medya üzerindeki paylaşımlarınızda hiçbir müvekkilinizin gizliliği ihmal etmemeli ya da daha önce üzerinde çalışmış olduğunuz bir dosyanın içeriği ile dalga geçer nitelikte davranmamalı, kimi dosyalara isteksiz baktığınızı ima edecek söylemler sergilememelisiniz. Unutmayın, gelecekteki müvekkilleriniz bu davranışlarınızdan kendileri ile de bu şekilde ilgileneceğiniz mesajını alabilirler.
Her zaman düzenli çalışın ve sosyalleşmeye zaman yaratın
- Ailenize, tanıdıklarınıza, çevrenize, kısaca kişisel çevrenize karşı güven veren, verdiği sözleri tutan biri olmakla başlayın. Bütün bu bağlantılar bir gün size potansiyel müvekkiller olarak geri dönecektir.
- – Sosyal sorumluluk faaliyetlerinde aktif rol almaya vakit yaratın. Bir avukat olarak sahip olduğunuz bilgi birikimini, sizi derinden ilgilendiren, uzmanlık alanınızla örtüşen konularda hassasiyet göstererek iyiliğe dönüştürmek için hayatınızda yer ayırın. Sosyal sorumluluk faaliyetleriniz vesilesiyle bir yandan mesleğinizi dünya üzerinde bir fark yaratmak için kullanırken, bir yandan da kendiniz için itibarınıza katkı sağlama fırsatı doğurabilirsiniz.
- – Düzenli ve tertipli çalışmayı yalnızca elinizdeki işlere değil, çevre edinme sürecinde tanışmayı planladığınız insanlar ve almayı hedeflediğiniz işlere de yansıtın. GÜNCE ile tüm iş akışınızın kusursuz bir düzen içerisinde olmasını sağlayarak yaratacağınız fazladan vakti, size katkı sağlayacağını düşündüğünüz etkinliklere katılmak ve farklı ortamlarda sosyalleşerek müvekkil kazanmak için kullanın.
- Umarız bu yazı, “Avukatlar nasıl çevre edinir?” sorusuna sizin için tatmin edici yanıtlar sunmuştur. Unutmayın, iş çevrenizi genişletirken, yeni müvekkillerle yeni çalışmalara yelken açarken ve büronuzun kurumlaşma yolculuğunda GÜNCE, büronuzun tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere yanınızda.