Blog
Mayıs 3, 2023

Avukatlık Mesleğinde Motivasyonu Güçlendirecek Stratejiler

Günce
Blog

Avukatlık Mesleğinde Motivasyonu Güçlendirecek Stratejiler

Avukatlık, sizlerin de bildiği gibi ilgi duyulmadan hatta idealist olunmadan yapılabilecek bir meslek değil. Yalnızca hukuk okumak bile başlı başına mesleğe duyulan ilginin, idealizmin bir göstergesi diyebiliriz.

İlgi duyduğumuz, kendimizi sürekli geliştirdiğimiz, hatta önümüze çıkan engelleri bir hedef uğruna tek tek bertaraf ettiğimiz mesleğimizde, bazen motivasyonumuz eskisi gibi yüksek olmayabiliyor.

Söz konusu avukatlık mesleğinde uzun çalışma saatleri, müvekkiller açısından ulaşılabilir olma, hukuk kurallarını tam ve doğru uygulamanın getirdiği yükümlülük, görülen zorlu davalardan psikolojik olarak etkilenme, hukuk firmalarındaki zaman ve iş yükü baskısıyla kronik hale gelen stres, motivasyon düşüklüğüne tuz biber olacak etmenler. Tabii tüm bunların yanında hedeflere ulaşamama, karşılaşılan zorlukların sıklığı, bunların haricinde yalnızca ülkenin içinde bulunduğu durum bile son derece motivasyon düşürücü olabilir.

Böylesi bir durumda, bizi her anlamda hayatta tutan mesleğimizde motivasyonu artıracak stratejileri konuşmadan önce kabul etmemiz gereken durum, şüphesiz, motivasyonumuzun düşmüş olduğu gerçeği.

Biz de bu yazımızda, avukatlık mesleğinde tükenmişlik sendromu yaratan durumları ele alarak, motivasyonu artıracak öneriler paylaşacağız. Hazırsanız, başlayalım…

Tükenmişlik Duygusuna Karşın Motivasyonu Artıracak Stratejiler

Yukarıda saydığımız duygu durumlarından biri ya da birkaçı sizde süreklilik kazanmışsa endişelenmeyin. Artık hissettiğiniz duygu durumlarının bir tanımı olduğunu biliyorsunuz. Şimdi, bu duygu durumlarıyla başa çıkmanızı sağlayacak stratejilerimizi inceleyebilirsiniz.

Dengeli Planlama

Bir avukatın konsantrasyonunu ve zamanını en çok davalarına ayırması beklenirken mesleğinin sahne arkasında organize etmesi gereken pek çok iş yükü var.

Ekip içi iş planlamaları, maillere dönmek, müvekkilleriyle buluşma, davanın araştırma kısmı, karşı tarafın avukatına hazırlık, mahkemede hazır bulunma, toplu konferans görüşmeleri gibi iş kalemleriyle liste uzayıp gidiyor.

Tüm bu iş yükünü dengeli bir şekilde planlamak, yalnızca bir takvim oluşturmaktan ziyade kesinlik istiyor. Dolayısıyla iş yükü planını aylar, haftalar ve günler şeklinde bölerek yapmak, uzun soluklu bir zaman planı oluşturulmasına yardımcı oluyor. Tüm bu süreci bir otomasyon yazılımından destek alarak gerçekleştirmek, zamanı yönetmek konusunda avukatlara büyük kolaylık sağlıyor.

Zamanın Taslağını Yapmak

İleriye dönük bir planlamayla iş yükü konusunda büyük resmi görmek isteyen avukatlar, önemli işlerin yaklaşan gün ve haftalarına odaklanarak bir iş planı oluşturabilir. İş planını oluştururken daha az dikkat gerektiren işlerle uzun ve derin konsantrasyon gerektiren işlerin gruplanması, avukatın önünü görmesini kolaylaştıracaktır.

Her hafta başında düzenli olarak planlama yapmak, yapılan diğer planların da yönetilebilir olmasını sağlar.

Doğru planlamayla ortaya çıkan iş-zaman taslağı, avukatlar için süreci çok daha geniş çerçeveden görmelerini sağlayacak ve “boğucu” iş yükünü hafifletecektir.

Sınır Belirlemek

Doğru planlama her ne kadar avukatları rahatlatacak önemli bir strateji olsa da kaldırılamayacak bir iş yüküne, müvekkilleri tarafından her an ulaşılabilir olmaya “hayır” diyememek, avukatın iş planının sekteye uğramasına sebep olurken motivasyonunun düşmesine ön ayak olabilir.

Bu yüzden her avukatın önce kendi sınırlarını bilmesi, sonra bu sınırları hem çalıştığı yerde hem de müvekkillerine karşı belirlemesi gerekir. Böylece kendisinden beklenen en yüksek performansı göstererek hem beklentileri karşılayan hem motivasyonunu koruyan bir avukat olma yolunda başarı gösterebilir.

Kaliteli Zaman

Kendine zaman yaratmak, bu zamanı en kaliteli şekilde kullanmak için rahatlatan bir hobi, pozitif insanlarla zaman geçirmek çok önemli.

Kişisel Stres Yönetimi ve İnsan Psikolojisi

Kendini anlayamayan, başkasını anlayamaz sözünden yola çıkacak olursak, kendi duygu durumunu tanımlayabilen ve meseleye çözümcü yaklaşabilen bir avukat, müvekkillerini de daha çok anlayan bir hale gelecektir. Bunun için temel bir psikoloji bilgisi, avukatları stres yönetimi konusunda daha başarılı bir hale getirecektir. Müvekkillerini daha iyi anlayan bir avukat, stresli durumları ortadan kaldırmada başarılı olabilir.

Günümüzün Teknolojilerinden Destek Almak

Uzun vadeli planlar yapmanın avukatları rahatlatacağını söylemiştik. Ofis içi işlerin planlamasını, ekip içi iş dağılımını ve takibini, evrak yönetimi ve arşivlemeyi kolaylıkla gerçekleştirmenizi sağlayan GÜNCE ile tanışın. Tüm enerjinizi ve vaktinizi önemli davalarınıza ayırmak ve buradan başarıyla dönmek, mesleğinizi neden sevdiğinizi size hatırlatacak, motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlayacaktır.

 

YAZIYI PAYLAŞ
Güncel içeriklerimizden ve etkinliklerimizden haberdar olmak için abone olun!