Liderlik Becerisi Kazanmak için Bir Avukatta Olması Gereken 10 Özellik | GÜNCE

Avukatlar İçin Liderlik Becerisi Kazanmanın 10 Yolu

 Liderlik Becerisi Kazanmak için Bir Avukatta Olması Gereken 10 Özellik | GÜNCE

ANA SAYFA GÜNCE blog ok BLOG GÜNCE blog ok AVUKATLAR İÇİN LİDERLİK BECERİSİ KAZANMANIN 10 YOLU

30 Ocak Pazartesi, 2023

Avukatlar İçin Liderlik Becerisi Kazanmanın 10 Yolu

Hukuk alanında belli bir deneyimden sonra kendine ait bir hukuk bürosunun yöneticisi olmak, hemen hemen her avukatın ideali. Gelin görün ki bir avukat kendine ait bir hukuk bürosunun yöneticisi olduğunda işler sanıldığından daha da büyüyor, sorumluluklar artıyor. Çünkü hukuk bürosu sahibi olan bir avukat, yalnızca davalarından değil aynı zamanda o büronun günlük işlerinden, büronun kârından, ekibinin mutluluk ve motivasyonlarından da sorumlu.

Her hukuk bürosunun kendi içinde belli bir hedefi olduğunu düşünürsek, bu hedefe ulaşılmasında en önemli etken, o hukuk bürosunun yöneticileri ve tabii ki ekibi yönetebilmek adına sahip olması gereken liderlik becerileri.

Sizin için hazırladığımız bu yazımızda, bir avukatın iyi bir lider olması için sahip olması gereken liderlik özelliklerinden bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım…

1- Etkili İletişim

İletişim, sektör bağımsız her şirket için o şirketin başarılı olmasında en önemli etken. Hukuk sektöründe ise iletişim zaten bu işin en önemli parçası. Avukatlar müvekkilleriyle ne kadar doğru iletişim kurarsa, müvekkilini o kadar iyi anlıyor, davasında o kadar etkin bir savunma sunuyor… İletişimin bu kadar önemli olduğu bir sektörde, avukatları bir çatı altında buluşturan bir yönetici de ekibiyle açık iletişim kurmalı. Ekibini oluşturan insanları anlamalı, performans değerlendirmesi ve geri bildirimlerin samimiyeti adına ekibiyle etkin bir iletişim kurmalı…

2- Ekibine Karşı Dürüst Olmak

Liderlik özelliğine sahip bir yönetici, zor bir durumda kaldığında, ekip arkadaşlarının bilmediği durumlar da dahil, her daim işine etik ve ahlak çerçevesinden bakar. Mesleğinde etik ve ahlak yaklaşımıyla iş yapan bir yönetici, ekibine karşı dürüst olmak konusunda zorluk yaşamaz.

Ekip arkadaşlarının güvenini ve saygısını kazanmak yine o yöneticinin birlikte çalıştığı insanlara karşı dürüst olmasından geçer.

3- İş Birliği

Liderlik, takımına sürekli üstünlük taslamak değildir. Aksine takımının katkılarını görünür kılmak, ortak hedefe doğru ilerleme yolunda takımını motive etmektir. Ekip olarak kazanmanın önemini göstermek, bireysellik yerine ekip ruhuyla çalışmaları için alan sağlamaktır. Tam da bu yüzden, iş birliği yapmak ve ekibini iş birliğine yönlendirmek liderlik becerileri arasında çok önemli.

Yöneticilerin iyi bir liderlik yolunda, ekibindeki çalışma arkadaşlarının farklı fikirlerini dinlemesi ve değerlendirmesi gerekir. Böylece farklı fikirlere sahip çalışma arkadaşlarına alan sağlar ve farklı fikirde olanlar da aynı hedef yolunda iş birliği yapma konusunda daha hevesli olurlar.

4- Değerlendirme

Bir avukat, karşılaştığı krizler, zorluklar, mücadeleler karşısında durumun kritiğini yapma ve gerçekçi sonuçlar elde etmek adına stratejik düşünme yeteneğine sahiptir. Ancak lider konumunda, bu stratejik düşünme ve problem çözme yeteneğini yalnızca kendisine saklayamaz. Bu yeteneğini, ekibini değerlendirmede, onları anlamada, problemlerini çözmede kullanmalıdır. Avukatın çalışanlara yaptığı geri bildirimler, çalışanların gelişimine katkı sağlar.


GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin. GÜNCE ile tüm avukatlık ve büro işlerinizi tek bir platformdan yönetin.

5- Yaratıcılık

Başarılı lider olma yolunda yaratıcılık, pek akla gelen bir etken olmayabilir ancak her liderin sahip olması gereken bir özelliktir. Liderlik becerisine sahip olmak isteyen her avukatın, tıpkı değerlendirme yeteneği gibi yaratıcılık yeteneği de problemleri çözme yolunda kendisine başarı getirir; karmaşık problemler yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyar ve orijinal düşünebilen bir yönetici, gelecek problemler konusunda ekip arkadaşlarına güven verir.

Yaratıcı bir lider, bir kriz anının çözüme ulaşması yolunda ekibinde görev yapanlara ilham verir. Böylece yaratıcılık, tüm ekibe bulaşır ve herkesi motive eder.

6- Detaylara Dikkatle Yaklaşmak

Başarılı bir lider, bir durumu ya da görevi etraflıca değerlendirmek için detayların gücüne inanır. Üstelik görev ya da durum ne kadar küçük olursa olsun… Detaylara dikkatlice yaklaşmak, o lidere muhteşem bir organizasyon yeteneği ile zamanı ve kaynakları doğru kullanma kabiliyeti kazandırır.

Burada dikkat edilmesi gereken, detaylara gösterilen inceliğin ipinin ucunun kaçmamasıdır. Fazla detaylı düşünmek, büyük resmi görmeye engel olabilir. Büyük organizasyonlar ile küçük detaylara gösterilen dikkat arasında dengeyi kurmak, yöneticiliğinizde size başarı getirir.

7- Kararlılık ve Güven

Ortak hedefe ekibi motive etme yolunda, kararlılık ve güven kavramı liderlik becerisi kazanmak isteyen avukatlar için önemli bir etken. Aksi durumda kararsız ya da fikirlerine güvensiz bir lider, ekibinin de en iyi performansı göstermesi konusunda gelgitler yaşamasına sebep olur. Kararlı olmak ve kendi fikirlerine güvenmek yolunda açık görüşlü olarak başka fikirlere de açık olmak gerektiğini söylemeyi de unutmayalım.

8- Müvekkil Odaklı Olmak

Bir hukuk bürosunda, öncelik müvekkil odaklı olmaktır; etkili hukuk bürosu yöneticileri müvekkillerine odaklanır ve müvekkillerinin ihtiyaçlarını göz önünde tutar. Liderlik becerisine sahip olan ve olmak isteyen bir avukat, müvekkilinin ihtiyaçlarını iyi anlamalı ve çalıştığı hukuk bürosunun o müvekkile neler sunacağını tespit edebilmek için müvekkilini iyi dinlemelidir.

Böylece ekibini, müvekkil konusunda doğru yönlendirir. Bu durum hem başarıyla sonuçlanan bir davaya hem de o hukuk bürosunun ününü artırmaya yardımcı olur.

9- Ekibe Koçluk Yapmak ve Ekibini Geliştirmek

Yeni mezun avukat adayları ve henüz yolun başında olan avukatların, çalıştıkları ya da çalışacakları hukuk bürosundan beklentisi, kendilerini geliştirecek bir yönetici. Bunun yanında orada görev yapan diğer avukatların beklentisiyse, hangi konuda güçlü hangi konuda gelişimini sürdürmesi gerektiği konusunda yöneticisi tarafından yönlendirilmesi…

Böyle bir durumda liderlik becerisini güçlendirmek isteyen bir avukat gerek genç avukatların gerek deneyimli avukatların ihtiyaçlarına ayrı perspektiften yaklaşmalı ve o ihtiyaçlara yönelik ekibinin gelişimini sağlamalı.

10- Değişime Açık Olmak

İş dünyasında gelişim, müşterilerine çağa uygun çözümler sunmak, teknolojinin nimetlerinden faydalanarak ekibe pratiklik kazandırmakla mümkün. Hukuk büroları da elbette bu gelişimden muaf olamaz. Liderlik becerileri gelişmiş bir avukat, hukuk dünyasındaki yenilik ve değişimlere adapte olur ve ekibini bu yönde geliştirir.

Çağın gerisinde kalmış bir hukuk ofisi hem ofis içi işlerde atalete sebep olur hem de müvekkilleri karşısında yetersiz kalır. Böyle bir durumda ofisini değişime yönlendirecek kişi, açık görüşlü bir lider olur.

Yazımızın sonuna gelirken, liderlik becerilerini geliştirmek isteyen bir avukatın teknolojik gelişmeleri takip etmesinin en önemli etkenlerden biri olduğunu söylemeliyiz. Sürekli gelişim, günümüzün gerçeği ve bu gelişen dünyada, bir hukuk firmasının geleceği de bu gelişimden faydalandığı ölçüde parlak olur.

Liderlik becerisini geliştirmek isteyen bir yönetici olarak, ofis içi işlerinizi yılların tecrübesiyle hazırlanan, çağa uygun destekler sunan GÜNCE ile organize edin. Ekibinizle güçlü iletişim kurmaya ve avukatlık mesleğine zamanınız kalsın.