Avukat Neye Ne Zaman Harcadığını Bilmeli
Avukat zamanını neyle geçirir?
Bürosundan adliyeye, bir diğerine gidip gelirken ulaşımda; bazen beş dakika bile sürmeyen duruşmalarla, duruşma salonları önünde sırasını beklemekle; dosya inceleyip dilekçe yazmakla ya da müvekkili ile görüşmeler yaparak; mesleki bilgisini geliştirmek için konferans ve yayınları takip ederek ve benzeri birçok şeyle…
Avukatın her halükarda dengeli bir hayat sürmesi, iş ve özel hayatı arasında bir denge kurması gerekir. İşinde başarılı bir avukat, özel hayatında daha mutlu; özel hayatta mutlu bir avukat ise işinde daha başarılı olur. Ancak bunu söylemek kolaydır; gerçekleştirmek ise zordur.
Özel hayatını bir kenara bırakıyorum.
Avukat, müvekkilden ücretini alacağı iş için harcadığı zamanın bir o kadarını da ücret getirmeyen işler için harcar. İdeali ise günlük 9 saat çalışan bir avukatın 6 saatini müvekkillerin işlerini takip ederken, 3 saatini de diğer işler ve kendini geliştirmek için harcamasıdır. Ancak bu her gün böyle olmak zorunda değildir. Bazı günler sadece müvekkil işleri için çalışırken, bazı günlerde hiç müvekkil işi yapmayabilir.
Avukatın iş için harcayacağı 9 saati iyi değerlendirmesi kendi yararınadır. Bunun için haftalık, aylık veya yıllık planlar yapması ve bu plana sadık kalmaya çalışması gerekir. Bu dönemler bazında ortalama zamanını 6’ya 3 oranına göre gerçekleştirirse hem kendini hem mesleki bilgilerini hem de iş yapma yeteneğini dengeli olarak geliştirebilir. İş yaşamında denge kuramazsa hem iş hem özel yaşamını aksatır. İşi için gereğinden fazla zaman harcamaya başlarsa o zaman da özel hayatı aksar. Özel hayatı aksadığında ise bunun işe yansımaları kaçınılmaz olur.
Avukatın “Saat üzerine ücret almıyorum ki, niye saat tutayım?” demesi, “Ben işimi yaparken plan yapmıyorum.” demekle eşdeğerdir. Planlanmayan işlerde başarı ise tesadüflere bağlıdır. Meslektaşlarıma zamanlarını mutlaka kaydetmelerini ve belirli dönemler halinde değerlendirmelerini tavsiye ederim.