GÜNCE Genel Müdürü Burak Yıldız ile Hukuk Teknolojisinin Hukuk Büroları Üzerindeki Etkisi
1- Merhabalar, okuyucularımızın sizi daha iyi tanıması için öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Evli, iki çocuk babasıyım. Orta okuldan beri hayalini kuruduğum ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde okudum. Kariyerimin ilk yıllarında yazılım ve donanım ağırlıklı mühendislik alanında çalıştıktan sonra zaman içerisinde işin satış ve pazarlama tarafına yöneldim.
Arel Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansımı, arkasından işletme doktoramı yönetim organizasyon alanında yaptım.
Kendi alanında lider konumda olan uluslararası teknoloji şirketlerinin Türkiye ve yurtdışı merkezlerinde bulunma fırsatım oldu. Bu sebeple her zaman en yenilikçi teknolojilerle iç içe oldum.
Yoğun çalışma temposunun stresini de 2000 yılından beri Aikido yaparak atıyorum. Aikido’nun gündelik hayatınıza dokunan, iş ve sosyal hayatınıza uyarlayabileceğiniz derin bir felsefesi bulunuyor. Bundan büyük keyif alıyorum.
2- Yazılım mühendisliğinden üst düzey yöneticiliğe uzanan bir kariyer süreci… Mühendis kökenli biri olarak teknoloji şirketlerinde yönetici olmak ve şu anda da bir dijital girişimin genel müdürlüğünü yapmakla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Mühendislik ve sosyal bilimlerin birbirinden çok farklı dinamikleri var. İş hayatında bu iki farklı disiplini sentezleyebilmenin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Özellikle teknoloji şirketlerinde bu çok daha ön plana çıkıyor.
Mühendislikte nümerik ve kesin doğruların olduğu bir pencereden bakıyorsunuz hayata. Hataya yer veremez ve anlatımla, sözel olarak durumu değiştiremezsiniz. Hesaplamalar her zaman beklendiği gibi aynı sonucu verir. Yurt dışında çalıştığım firmalardan birisinin yazılımı kalp pillerinden Mars’a gönderilen Pathfinder keşif aracına kadar farklı gömülü sistemlerde koşmaktaydı. Bu iki örnekte de herhangi bir yazılım hatasının çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini tahmin etmek zor değil.
Sosyal bilimler tarafına geçtiğinizde ise olaylara bu kadar deterministik bakmak yerine farklı bir perspektifle yaklaşıyorsunuz. İşin içine insan faktörü girdiğinde bu deterministiklikten ister istemez uzaklaşmaya başlıyorsunuz.
Ben de kendi kariyerimde her iki alandaki deneyimlerimi doğru harmanlayabildiğimi ve her iki disiplinin güçlü yönlerini kullanabildiğimi düşünüyorum. Özellikle teknoloji şirketlerinde yöneticilerin bu iki farklı formasyona da sahip olmaları gerektiğine inanıyorum.
Uluslararası şirketlerde şekillenen bir kariyerin ardından şu anda Türkiye’deki öncü Legaltech girişimi olan GÜNCE’ye liderlik ediyor olmak bambaşka bir heyecan tabii.
GÜNCE gibi teknolojinin merkezinde yer alan bir oluşumda yazılım ve mühendislik geçmişi olmadan yöneticilik yapabilmeyi hayal bile edemiyorum.
Girişimcilik kültürü benim için çok daha dinamik ve heyecan verici. Pek çok konuda konfor alanınızdan çıkmanız gerekiyor. Yolunuz bulanıklaşıyor, daha çevik ve değişime daha duyarlı olmanız gerekiyor. Başarı için doğru ekip, doğru altyapı, doğru planlama, fazlasıyla özveri ve kararlılık gerekiyor.
3- Amerika’da uzun yıllar çalışmış biri olarak, Türkiye ve Amerika’da teknoloji start-up’larının gelişimi arasındaki benzerlikler/farklılıklar nelerdir? Sizce Türkiye bu konuda ne durumda?
Amerika’da gözlemlediğim şu: Ekosistemleri finansal, insan gücü ve süreçler anlamında bize kıyasla çok daha oturmuş durumda. Türkiye için bu kültür henüz çok yeni. Burada yeteri kadar üniversite-sanayi iş birliği olduğunu düşünmüyorum. Yeni fikirlerin doğması ve bu fikirlerin sanayileştirilebilmesi için girişimciliğin daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bu tek başına finansal destekle, hibe programlarıyla olabilecek bir şey değil maalesef. Bu ekosistemin çok farklı paydaşları ve bileşenleri var.
Türkiye’de ciddi anlamda insan gücü açığı oluştu. Amerika’daki start-up firmalarındaki yapılar ve süreçler, orada çalışan insanlardan maksimum verim almaya yönelik düzenlenmiş durumda. Kontrol noktaları, yönlendirmeleri, destek mekanizmaları hep başarı odaklı. Kötüyü değil, iyiyi öne çıkararak, hep başarıyı ödüllendirerek motivasyon sağlayan pozitif bir düzen var. Bizim de biraz daha insan odaklı bir zihniyete evrilmemiz gerekiyor. Çalışanların, şirkete gerçekten katkıda bulunabildiklerini hissetmesi çok kıymetli.
İnsanların başarılı olmayı, üretken olmayı önemsediğini göz önünde tutarak, doğru insanları doğru donatılarla destekleyip motive etmek gerekiyor ki onlar da en verimli sonuçları üretebilsinler. Burada bakış açısını insan odaklı sistemlere çekip bu sistemleri oluşturmak lazım.
Bilgi ve deneyim paylaşımı çok önemli. Sektörün gelişmesi için para ve zaman kaybına sebep olan pek çok acı öğrenimlerin, en doğru metot tespitlerinin sektörle paylaşımı, kalifiye insan gücü havuzunun genişletilmesi ekosistemi olumlu yönde geliştirecektir.
4- GÜNCE Ekibi kimlerden oluşuyor? Ekibe yeni katılacak arkadaşların ne gibi özelliklere, becerilere sahip olması gerekiyor?
Ekip arkadaşlarımızı ararken birinci önceliğimiz kişilik, karakter ve ekibimize uyumu oluyor. Ekibe yeni katılacak adaylar, alanında ne kadar yetkin olursa olsun, yanlış tercih yarardan çok zarar getiriyor. Amacımız huzurlu ve keyifli bir çalışma ortamı oluşturmak. Ancak o zaman çalışma arkadaşlarımız firmamızı, ürünümüzü sahipleniyor, bir güven ortamı oluşuyor. Özellikle de bu güven ortamı çoğulcu katılım ile sorunların tespitini, çözümlerin üretilebilmesini ve süreçlerin sürekli iyileştirilebilmesini sağlıyor.
İkinci önceliğimiz ise yetkinlik oluyor. Yetkinlik sadece ihtiyacımız olan teknolojiyi bilmesi değil, öğrenme hızı ve adaptasyon yeteneğini de kapsıyor. Teknoloji çok hızlı değişiyor. Bir şeyleri bilmek artık günümüzde yeterli değil. Yeniliklere hızlı uyum sağlamak ve sürekli bir öğrenim, gelişim sürecinde olmak gerekiyor.
Üçüncü önceliğimiz de ekibimizde genç ile deneyimli arkadaşlarımızın dengeli dağılımına önem veriyor olmamız. Genç arkadaşlarımız daha öğrenmeye hevesli, değişime açık ve tüm ekibi bu yönde sürükleyebiliyor. Deneyimli arkadaşlarımız da genç arkadaşlarımızın gelişimine katkıda bulunuyor. Bu ekip içerisinde birbirini tetikleyen ilerleme sürecini başlatıyor ve çok faydalı bir sinerjiye dönüşüyor. Bu dengenin çok verimli ve yaratıcı olduğunu düşünüyoruz.
5- Öyleyse GÜNCE Ekibinin sürekli kendini geliştiren ve yenileyen bir ekip olduğunu söyleyebiliriz…
Kesinlikle. Bu konuda GÜNCE ekibi oldukça dinamik ve hızlı adaptasyon sağlayabiliyor. Sürekli gelişen ve yenilikleri yakından takip eden bir ekip olarak arkadaşlarımızın inisiyatifinde GünceHub oluşumumuz bulunmakta.
Ekibimizi motive edebilmek için sürekli yeni teknolojileri takip ediyor, çalışmalar yapıyor olmamız lazım. Bu da bizim belli bir deneyim kazanmamız, o deneyime aşina olduktan sonra bu bilgi birikimini GÜNCE’de kullanıp kullanmama, kullanırsak nasıl kullanırız gibi konularda aslında bir ön hazırlık gibi oluyor. Yani çalışma arkadaşlarımızın yeni teknolojileri takip etmesine olanak sağlayarak bilgi birikimlerini artırırken bir yandan da bu bilgi birikimlerini GÜNCE’ye nasıl uyarlayabileceğimizin beyin fırtınasını yapmamızı sağlayan bir oluşum.
Arkadaşlarımızın GünceHub için belirlediği hedefler, onların anlatımıyla şu şekilde:
‘GÜNCE yazılım geliştirme ekibinin contribute kültürünü benimseyerek open source yazılım geliştirme mantalitesini amaç edinip, hali hazırda kullanılan ve gelecekte kullanılması muhtemel teknolojilerin ARGE, performans ölçümlemeleri, karşılaştırmalı olarak örnek uygulamalarının yapılarak gelecekte GÜNCE ekibinin geliştireceği enterprise projelerde kullanılması halinde yazılım geliştiricilerin adaptasyon sürelerinin kısaltılması ve proje için en uygun teknoloji seçiminin yapılabilmesi için önceden verilerin tutulmasını amaçlamaktadır. Takım çalışmasını artırmak ve GÜNCE ekibindeki her yazılım geliştiricinin gelişim ivmesini artırmak nihai hedeftir.’
Sektördeki öncü yazılım firmaları da teknolojiyi yakından takip etmenin öneminin farkında ve bu yönde kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Bu da Türkiye’de yazılım sektörünün gelişmesine büyük katkıda bulunuyor. Biz de bu gelişimde anlamlı bir katkıda bulunabilmeyi umuyoruz.
6- GÜNCE’yi GÜNCE yapan en temel özellikler nedir?
GÜNCE şu anda avukatlık bürolarının temel ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir yazılım. Sağlam bir kurumsal temel, şeffaflık, adil paylaşım, doğru yönetim, ölçümleme ve ekip verimliliği sağlıyor. Özellikle hukuk sektöründeki birçok probleme şu anda çözüm üreten bir yazılım.
GÜNCE’nin çok güçlü olduğu iki temel konu var. İlki; 2006 yılından beri GÜN + PARTNER avukatlık bürosu içerisinde bir yandan geliştirilmekte ve bir yandan da kullanılmakta olan bir sistem olması. Bu sebeple yılların deneyimi uygulama içerisinde vücut bulmuş durumda. GÜNCE ile tanışan bürolar halihazırda karşılaştıkları ve ileride karşılaşacakları sorunlara zahmetli ve maliyetli süreçler sonunda geliştirilmiş, doğrulanmış çözümlerle karşılaşmaktalar. GÜNCE, barındırdığı bu know-how sayesinde büroların öğrenme maliyetini en aza indirebilmekte ve onlara rekabetçi avantaj sunabilmekte.
İkincisi, GÜNCE’nin entegre bir çözüm olması. Tek bir platformda büroların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu sebeple GÜNCE oldukça kapsamlı bir ürün ve bizim çalışmalarımız da dolayısıyla oldukça çeşitli ve detaylı. Ancak biz tüm bu çalışmalarımızı ve eforumuzu 3 ana başlıkta gruplayarak tanımlıyoruz:
Teknoloji
Tasarım
Kapsam
Kullanıcılarımızın GÜNCE’den en yüksek faydayı elde etmeleri için bu üç konu başlığının da kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.
Teknoloji bizim için daha güvenli, daha hızlı ve sürdürülebilir anlamına geliyor. En güncel teknoloji trendlerini takip ederek fayda analizi ile gerekli yerlerde kullanıyoruz. Gerekli durumlarda ekosistemimizdeki teknoloji firmalarıyla beraber hızlı çözümler üreterek ürünleştirebiliyoruz. Ürünleşme konusunda oldukça yetkin bir ekip olduğumuzu söyleyebilirim.
Tasarım çok önem verdiğimiz bir başka konu. Belki de en başarılı olduğumuz alanlardan biri. Doğru tasarım diliyle doğru kullanım deneyimi sunuyoruz. Kompleks yapıları anlaşılabilir kılmak için kullanıcılarımızın geri bildirimleriyle sürekli bir iyileştirme sürecindeyiz. Bu konuda oldukça beğeni aldığımızı da söylemeden geçemeyeceğim.
Kapsam da diğer bir başlığımız. Avukatlık bürolarının en önemli sorunlarından birisi de ihtiyaç duydukları konularda farklı farklı ürünler kullanmak zorunda kalmaları. Bunun sonucu hem maliyetli hem de birbiriyle konuşmayan, ortak rapor alamadığınız, bilgileri farklı programlara tekrar tekrar girmek zorunda kaldığınız bir durumla karşı karşıya kalmanıza sebep oluyor. GÜNCE ile entegre bir çözüm sunmaya çalışıyoruz. Tüm ihtiyaçları en doğru şekilde en kullanılabilir formatta sunmak amacımız. Bu yüzden GÜNCE’nin içerdiği modüller ve özelliklerin bu amaca hizmet etmesi çok önemli.
9- GÜNCE’nin ileriye dönük teknolojik yatırımları veya planlamalarıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Dünya çapında hukuk teknolojileri alanında büyük gelişmeler kaydedildiğini görüyoruz. Ne yazık ki Türkiye’de bunu karşılayan uygulamaları yeterince görmüyoruz. Bu yüzden, GÜNCE olarak bu açığı kapatmak adına adımlar atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz. Şu an farklı üniversitelerle bir araya gelerek, fizibilite ve ARGE çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hukukta yapay zekâ kullanmamız gereken alanlara dair detaylı çalışmalarımız ve uzun vadeli planlarımız var.
Bir yandan da hukuk alanında yüksek teknolojili çözümler geliştiren start-up’larla çalışmalar yapıyoruz. Aslında GÜNCE de mevcut bir kurum içerisinde başlayan ve hayat bulan bir kurum içi girişimcilik hikayesi.
Amacımız hukuk alanında çözümler üreten ve yapay zekâ teknolojilerini barındıran şirketleri GÜNCE’de birleştirmek. GÜNCE’yi legaltech start-up’ları için ortak bir platform haline getirmek.
Önceliğimiz finansal beklentilerden ziyade hukuk sektörünün gelişimine katkıda bulunabilmek. Hem kendi çalışmalarımızın hem de legaltech ekosistemiyle olan işbirliklerimizin bu amaca fazlasıyla hizmet ettiğini düşünüyorum.
10- Hukuk teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda yaratacağı faydalar sizce neler olmalı, nelere öncelik verilmeli?
Burada asıl amaç verimliliği artırabilmek, maliyetleri düşürebilmek ve tekrarlayan iş süreçlerini mümkün olduğu kadar otomatize edebilmek.
Avukatlık sektöründe de dijital dönüşüm kaçınılmaz hale geldi.
Sürdürülebilir rekabetçilik için dijital dönüşüm şart. Avukatların katma değeri yüksek işlere odaklanabilmesi ve müvekkillerine daha kaliteli hizmet sunabilmeleri için teknolojiden faydalanmaları gerekmekte. Bu aynı zamanda müvekkillerden gelen ve gelecek olan bir talep. Büyük müvekkiller de teknoloji kullanımının sağladığı verimlilik ve maliyet avantajının farkına vardıkça, avukatlık bürolarından bu yönde talepleri olmakta.
Bilgiye her zaman her yerden kolayca ulaşabilmek, iş süreçlerinizi mümkün mertebe otomatize ederek hizmet kalitenizi ve verimliliğinizi artırmak artık bir farklılık değil, zorunluluk haline geldi. Bu sürece ayak uyduramayanlar ne yazık ki zaman içerisinde doğal seleksiyona uğrayacaklar.
Bu konu, teknolojik çözümler geliştiren bizler için de geçerli aslında. Eğer bu teknolojileri Türkiye’de bizler geliştirmezsek, yurtdışında geliştirilen çözümler bize zamanla empoze edilmeye başlanacak ve kaçınılmaz olarak teknoloji yine hayatımıza girmiş olacak. Halbuki bize en uygun çözümleri yerli kaynaklarla üretebilmemizin bu aşamada önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla içinde kamu, özel girişimler, akademisyenler olan bir Türk ekosisteminin gelişmesi ve tarafların bir araya gelerek bir platform oluşturmasının önemi büyük.
Pek çok alanda olduğu gibi yapay zekâ uygulamaları hukuk alanında da farklı kullanım alanları sunmakta. Türkçe doğal dil işlemedeki gelişmelerle beraber literatür tarama, sözleşme risk analizleri, hukuk danışmanlığı gibi alanlardaki çalışmalarımız çok heyecan verici bir hale geldi. Yakın bir gelecekte yapay zekânın imkanlarını çok daha geniş bir tabana yayabilmeyi hedefliyoruz.
11- GÜNCE, ihtiyaçları birbirinden farklı olan hukuk bürolarına ortak çözümler sunabilecek bir yapıda mı?
Avukatlık camiası çok dağınık bir yapıda. Bireysel avukatların ve küçük ölçekli büroların sayısı oldukça fazla. Bir konsolidasyon yok. Küçük ölçekli ve orta-büyük ölçekli avukatlık bürolarının ihtiyaçları da birbirlerinden farklı. Dolasıyla bu farklı büyüklükteki hukuk bürolarına uyacak tek bir sistem geliştirmek oldukça zor bir süreç.
Bu farklılığın ürüne yansıması ve bu kompleks ihtiyaçların anlaşılabilir, sade ve kullanılabilir şekilde sunulması gerekiyor.
Bunu sağlayabilmek için farklı ölçekteki hukuk bürolarıyla beraber çalışıyoruz. ‘Sizin GÜNCEniz!’ olarak adlandırdığımız inisiyatifimizle bir nevi GÜNCE’yi tüm kullanıcılarımızın katkılarıyla geliştirmeye devam ediyoruz.
Kolektif bir akıl ortaya çıkarmak için geliştirdiğimiz bir inisiyatif. GÜNCE’yi yaşayan bir platform olarak görüyoruz. Burada da aslında sektörün ortak akılla, ortak sahiplenmesiyle gelişimine devam edebilmesi için bir yapı kurgulamaya çalışıyoruz.
Bu sayede bireysel avukatlardan büyük ölçekli bürolara kadar geniş bir yelpazeye hizmet verebilmekteyiz.