Blog
Nisan 4, 2024

Pomodoro Tekniği ile Avukatlıkta Verimliliği Artırmanın Yolları

Günce
Blog

Pomodoro Tekniği ile Avukatlıkta Verimliliği Artırmanın Yolları

Her meslek grubu için zaman yönetimi önemli olsa da avukatlık için zamanı verimli kullanmak, tüm işlerin düzenli bir şekilde ilerlemesi için şart. Çünkü avukatlıkta hemen hemen her şeyin bir plananan takvim içinde gerçekleştirilmesi zorunluluğu var.

Örneğin hukuki süreçte olan bir müvekkilin cevap dilekçesini belirlenen yasal sürede mahkemeye sunmak gerekir. Tabii ki bu örnek, avukatların yükümlülüğünde olan sadece tek bir iş. Bunun dışında davalara gitmek, toplantılara katılmak, dosya düzenlemesi yapmak gibi pek çok iş, avukatların günlük rutini arasında. Bu rutinde aksayan herhangi bir iş ise hem sizin hem de müvekkilleriniz için sorunlara yol açabilir. İşte, bu nedenle pek çok farklı işi bir arada yürütmeye çalışan avukatlar için verimli zaman yönetimine mesleğin bir gerekliliği olarak bakmak mümkün.

Ayrıca zaman yönetimi, sadece işlerin düzenli bir şekilde ilerlemesi için değil, bir avukat olarak kendinize kişisel zaman ayırabilmek için de gerekli. Çünkü bir düzen içerisinde süreç yönetimi yapması gereken bir kişinin, sürekli son dakika yetişmesi gereken işlerle bölünmesi süreç kontrolünü zorlaştırır. Kısacası zaman yönetimi hem avukatlıkta verimliliği artırmak hem de iş ve özel yaşam dengesini kurmak için kilit bir göreve sahip.

Peki, zaman yönetimini daha doğru yapmak için ne yapmalıyız? Bu konu hakkında pek çok öneri veya teknik bulunsa da bu seçenekler arasında uygulama kolaylığı açısından öne çıkan bir seçenek bulunuyor: Pomodoro tekniği.

O halde gelin, pomodoro tekniğini daha yakından tanıyarak hem iş hem de kişisel hayatınızda bu teknikten nasıl faydalanacağınızı keşfedelim.

Pomodoro Tekniği Nedir?

İtalyancada domates anlamına gelen pomodoronun ilham kaynağı da aslında domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısı. “Bir mutfak zamanlayıcısı ile nasıl zaman yönetilir?” diye düşünüyorsanız bu tekniğin geliştiricisi Francesco Cirillo’nun hikayesini keşfetmenin zamanı geldi.

Üniversite öğrencisiyken sürekli çalışmalarını ertelediğini ve dikkat dağınıklığı ile yapması gerekenleri zamanında yapmadığını fark eden Francesco Cirillo, 1987 yılında pomodoro tekniğini geliştirmiş. Tekniğin adından da anlaşıldığı gibi çalışırken süre belirlemek ve yaptığı işe odaklanmak için de domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısı kullanmış. Geliştirdiği teknikteki asıl detay ise belirli bir çalışma ve mola aralıkları ile bir süreç yönetimi oluşturmak. Cirillo, zamanını verimli değerlendirmek için farklı zaman aralıklarını denedikten sonra her 25 dakika çalışmadan sonra 5 dakikalık mola vermenin de zamanı verimli bir şekilde yönetmek için en uygun seçenek olduğunu keşfetmiş. Böylece kendi zaman yönetimi için çözüm ararken dünyaca meşhur pomodoro tekniğini ortaya çıkarmış.

Keşif hikayesinden de anlaşıldığı gibi pomodoro tekniği sadece zamanı yönetmek için değil, bir işe odaklanmak için de yol gösterici. Çünkü teknikte uygulanan 5 dakikalık molalar, aslında işe daha rahat bir şekilde odaklanmanın anahtarı.

Düşünün ki birçok dava dosyası ile ilgilenmeniz gerekli. Dosyalar biriktikçe “Bu kadar işi nasıl yapacağım?” demeniz oldukça doğal. Hiç aralıksız bir şekilde işe odaklanırsanız bir süre sonra kendinize fazla yüklemeden kaynaklı verimliliğiniz düşebilir. Hem yapacağınız tüm işleri planlamanın hem de yaptığınız işe daha verimli bir şekilde odaklanmanın yolu da pomodoro tekniğinden geçiyor.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniği, uygulama açısından kolaylığı sayesinde zaman yönetimi teknikleri arasında popüler bir seçenek. Çünkü pomodoro tekniğini hayatınızı entegre etmek için yapmanız gerekenler, yapacağınız işleri çıkardıktan sonra her işi yapmak için 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalar ile bir süreç planlamak. Bu periyodu 4 kez uyguladıktan sonra ise yarım saatlik uzun bir mola vermek. Bu teknikte en önemli nokta ise; 25 dakikalık çalışma sürecinde dikkatinizi dağıtacak etkenlerden uzak durarak tamamen yaptığınız işe odaklanmak.

Örneğin incelemeniz gereken 3 farklı dava dosyası var. İlk olarak bu dosyaları öncelik sırasına koyup bir iş planlaması yapabilirsiniz. Sonra dosya sırasına göre 25 dakika dosya incelemesi ve sonrasında 5 dakika mola şeklinde çalışmanızı planlı bir şekilde yürütebilirsiniz.

Avukatlıkta Pomodoro Tekniğinin Önemi

Avukatlık mesleğini icra ederken pek çok işe aynı anda bakmanız gerekebilir. Böyle bir durumda planlama yapmadığınız takdirde çalışmak daha stresli ve zor hale gelebilir. Pomodoro tekniği sayesinde ise yapmanız gereken işleri tek tek halledebileceğiniz küçük parçalara bölerek daha kolay bir şekilde organize olmanız mümkün.

Pomodoro tekniği, aslında odaklanma süresini sınırlayarak ve çalışma sonunda onarıcı molalar vererek insanları, görevlere daha iyi odaklanması için eğiten bir yapıya sahip. Bu nedenle hayatınıza entegre edeceğiniz bu teknik sayesinde çoklu görevlerin üstesinden gelebilir ve yapacağınız tüm işlere verimli bir şekilde odaklanabilirsiniz. “Peki, bunu nasıl uygulayacağım?” diyorsanız pomodoro tekniğini daha kolay ve işinizi daha pratik hale getirecek GÜNCE her zaman yanınızda.

GÜNCE ile yapacağınız tüm işlere ve takip etmeniz gereken tüm dosyalara tek bir ekran üzerinden ulaşabilirsiniz. Böylece pomodoro tekniğinin uygulamasında ilk adım olan görevleri belirlemeyi ve önceliklendirmeyi hızlı ve pratik bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca GÜNCE üzerinden zaman ve performans verilerinizi inceleyerek pomodoro tekniğinin verimliliğinize katkılarını daha detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz.

Bir avukat olarak zamanınızın oldukça değerli olduğunu biliyoruz. Siz de sahip olduğunuz zamanı en iyi şekilde yönetebilmek ve mesleğinizi icra ederken verimliliğinizi artırmak istiyorsanız ihtiyaçlarınıza en uygun paketi keşfetmek için GÜNCE paketlerini inceleyebilirsiniz.

GÜNCE ile hayatınıza katacağınız ve işinizi daha pratik hale getirecek teknolojileri öğrenmek isterseniz de “Avukatlık Mesleğini İcra Ederken Verimi Yükseltecek Yeni Teknolojiler” yazımızı okuyabilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ
Güncel içeriklerimizden ve etkinliklerimizden haberdar olmak için abone olun!